sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Pitsapohjien aatelia




Silloin tällöin leivomme pojan kanssa pitsaa. Pieni mies pääsee itse pilkkomaan ja kaulimaan. Täytteiksi hän haluaa lähinnä kinkkua ja lisäksi hieman juustoa ja tomaattikastiketta.

Tällä kertaa aikuisten pitsaan laitettiin sitä, mitä jääkaapista löytyi. Pari tulista choriso-tyyppistä lenkkimakkaraa, juustoa, sipulia, oliiveja, rimpsaus kinkkua. Tulipa miehekäs.

Pohjan alkuperäinen ohje
löytyi muinoin Kotikokkien sivuilta ja on mahdottoman hyvä. Reseptillä saa pitsaan ihan tavallisellakin pellillä todella rapean ja ohuen pohjan. Tässä hieman muokattu ohje:

Pitsapohja 3 pitsaan


1,5 dl vettä
ripaus suolaa
ripaus sokeria
ripaus kuivahiivaa (ei edes kolmannesta annospussista)
0,5 rkl basillikaa
0,5 rkl oreganoa
n. 4 dl vehnäjauhoja
1 rkl oliiviöljyä

Liuota lämpimään veteen (Huom! kuivahiiva tarvitsee kovemman starttilämmön kuin tavallinen hiiva) sokeri, suola ja kuivahiiva.
Lisää basillika, oregano, jauhoista puolet ja sekoita.
Lisää loput jauhot ja öljy.
Vaivaa taikina kunnolla ja jätä kulhoon lämpimään paikkaan, muovipussilla peitettynä, pariksi tunniksi.

Jaa taikina kolmeen osaan ja kauli ihan ohueksi.

Lisää pohjan päälle tomaattikastike ja juusto ja niiden päälle loput täytteet.
Älä peitä pitsaa täytteillä umpeen, jotta pohja, tomaattikastike ja juusto pääsevät oikeuksiinsa.

Pitsapohja ei tarvitse pitkää kypsytysaikaa, joten paista kunnes juusto alkaa ruskistumaan pinnalta.

225°C, 5 - 10 min.

Tomaattikastikkeen teen aina fiilispohjalta ja "noin"-mitoilla.

1 tölkin tomaattikastike
tölkki tomaattimurskaa
valkosipulinkynsi tai useampi
sipuli
chiliä ja/tai sweet chili -kastiketta
öljyä kuullotukseen
tomaattipyrettä loraus
1 tl sokeria
basillikaa
oreganoa
suolaa
pippuria
tilkka vettä tarvittaessa

Kastikepohjaan voi kuullotusvaiheessa lisätä myös tuoretta paprikaa ja tomaattia.

Kuullota sipulit öljyssä, lisää loput aineet ja kypsytä miedolla lämmöllä n. 15 min.
Jos käytät tuoretta basillikaa, lisää se vasta keittelyn päätyttyä.
Surauta tehosekoittimella sileäksi ja anna jäähtyä.

Tästä annoksesta pitsoihin riittää noin puolet. Pakasta loput ja käytä myöhemmin vaikka lihapullakastikkeessa tai keiton liemessä.

Ei kommentteja: