perjantai 18. maaliskuuta 2011

Merirosvojuhlien tarjoilu




Ohi on. Jalkoja särkee ja yläselkä on jumissa, mutta olo on onnellinen. Miten sitä tuleekin lasten riemusta iloiseksi. Loppupeleissä mukana oli arvioidun 12 sijaan 14 lasta, joten vilinää ja ääntä riitti.

Aarrejahti alkoi innokkaasti ja vaikka pidin sen tarkoituksellisesti lyhyenä, oli lopputehtävää suorittamassa enää kaksi innokasta osanottajaa. Tosin heti, kun aarre oli löytynyt, löysivät muutkin palkinnonjaolle. :)

Jälleen kerran tuli todistettua, että lapset rakastavat tikkuruokaa - lihapullat ja nakit katosivat parempiin suihin vilauksessa, kun tarjoilin ne varrastikuissa. Aikuisetkin saivat niistä osansa ja kaikki meni. Ei jäänyt kuin pari tikkua kokkaajalle iltapaloiksi.

Lihapullat (n. 70 kpl pieniä cocktail-pullia)

2 dl korppujauhoja
500 g tomaattisosetta
800 g jauhelihaa
2 sipulia
1 rkl voita
2 tl suolaa
pippuria

Laita kulhoon korppujauhot ja tomaattisose (kokkareetonta). Anna vetäytyä 20 min. Silppua sipuli hienoksi ja kuullota voissa pannulla kunnes pehmeää ja läpikuultavaa.
Anna jäähtyä hetki.
Lisää kulhoon kuullotettu sipuli, jauheliha, kananmunat, suola ja pippuri.
Sekoita käsin tasaiseksi massaksi.
Ota taikinaa kerrallaan noin ruokalusikallinen ja pyörittele palloiksi. (Kostuta käsiä välillä pullien pyörittelyn lomassa, niin massa ei jää niihin kiinni.) Jos et ole vielä kovin kokenut pullan pyörittelijä ja niistä tahtoo tulla kovin eri kokoisia, jaa lihapullamassa pienempiin osiin, muotoile pötkyläksi alustan päällä ja leikkaa yhtä suuriin osiin. Pyörittele sitten palleroiksi ja laita uunipannulle vieriviereen. Paista uunissa 225°C, 20 - 25 min. (Meidän kiertoilmauuni polttaa kaiken yli 175°C, joten arvioni lämpötilasta pohjautuu näkemiini ohjeisiin...)

Yksi vieraista oli vilja-allergikko, joten hän sai omat pullat. Pullat olivat oikein maistuvia juuri paistettuina. Pakastettuna ja uudelleen lämmitettyinä vähän kuivahkoja.

Gluteenittomat lihapullat

1 prk maissipilttiä
400 g jauhelihaa
1 prk tomaattipyrettä (n. 2 rkl)
1 tl suolaa
pippuria

Sekoita ainekset ja muotoile pullat pellille. Paista uunissa 225°C, 20 min.

Gluteenittomat lihapullat saivat seurakseen Vatajan nitriittömiä nakkeja (Lämmitin ne uunissa omalla lautasellaan, kun en ollut varma kuinka allerginen vieras on.) ja tavalliset prinssinakkeja (2 pakettia Pirkan prinssinakkeja meni aika lailla tasoihin lihapullamäärän kanssa). Tikkuihin pari molempia, 5 min. uunissa ja sitten vaan syömään.

Aikuisille tein pellillisen piirakkaa munakoiso, kesäkurpitsa, paprika, sipuli, feta ja oliivitäytteellä. Suuntaa siihen sain Pirkan sivuilta ratatouille piirakasta. Sovelletun piirakan maku oli ihan jees, muttei ehkä reseptin jakamisen arvoinen. :)

Luottokakkupohjan löysin vuosia sitten Kotikokit-sivuilta. Tämä pohja on onnistunut aina (vaikka joka kerta jännitän, lässähtääkö). Se on aina kuohkea ja suorastaan valtava. Tällä kertaa jaoin taikinaa myös pikkuvuokaan nuorimmaisen pientä kakkupohjaa varten. Hyvän kokoinen tuli silti tästä suuremmastakin kakusta.

Sokerikakkupohja

Tekijä: Syngeror
Valmistusaika
: 1 tunti

"Raaka-aineet:
4 kpl kananmunia
4 dl sokeria

2 dl perunajauhoja
3 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta

2 dl kuumaa vettä

Ohjeet:
Sekoita ensin jauhot ja leivinjauhe keskenään, ettei tule paakkuja.
Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Älä vaahdota liian pitkään, varsinkaan sähkövatkainta käyttäessäsi. Vaikuttaa rakenteeseen.
Sekoita jauhoseos tasaisesti vaahtoon ja lisää sitten kuuma vesi (ei kiehuvaa), jälleen sekoittaen.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (24cm halkaisija), paista alimmalla tasolla n. 50min. 175 asteessa. Anna kakkupohjan jäähtyä hyvin ennen irrotusta.
Pohja on uskomattoman kuohkea ja hyvänmakuinen. Taitavasti leikattuna saat sen 6:ksi viipaleeksi, eli ainakin 2 täytekakkua."

Kakun päälle tein lakukinuskin Kicks-patukoista: 8 patukkaa, 1,5 dl kermaa. Kiehuttele kattilassa sekoitellen 5-10 min. Testaa välillä pudottamalla tippa kylmään veteen. Kun jähmettyy pisaraksi, kinuski on valmis. Kumoa kakun päälle.
Täytteeksi mansikkakermavaahto- ja mangorahkatäytteet. Reseptit niihin löysin Pirkan sivuilta. Kakun päälle tein vielä vaahtokarkkikuorrutteesta kallon. Ohjeen löysin Ewelyn's Cakeheavenista.
Tein kuorrutetta puoli annosta ja käytin siitäkin alle puolet.

Vinkvink! Painelin kallon ylijäämäpaloista muotilla nelosia - persoonallisia vaahtokarkkeja! Niitä teen varmasti vielä lisää ylijääneestä massasta, vaikka pienillä piparkakkumuoteilla.

Täytekakun lisäksi tarjoilin popcorn-kakkua (ilman suolatikkuja, jolloin tämä sopi myös vilja-allergikon kakuksi). Hullu, mutta hurmaava herkku, joka maistui niin isoille kuin pienillekin. Vaahtokarkki venyi rihmoiksi kaikkialle kakkuvuokaan painettaessa. Ei mikään siististi käsiteltävä kakkumassa, mutta muuten helppo ja nopea resepti.

Oli mukavaa emännöidä. Tykkään häseltää, säätää ja suunnitella. Etsiä reseptejä ja katsella ihania ruokakuvia. Kuukauden päästä on nuorimmaisen ykköset. Niitä odotellessa on taas hyvä sukeltaa reseptien ihmeellisiin maailmoihin.

Ei kommentteja: